Home Contact Sitemap

Wat is M25?

In M25 (spreek uit als Em-twentyfive) worden jongeren uitgedaagd hun grenzen te verleggen door zich vrijwillig in te zetten voor kwetsbare mensen.

 


De gedachte achter M25

Met M25 worden jongeren in contact gebracht met andere kanten van de samenleving, met mensen die zij anders niet zo gauw zouden ontmoeten, bijvoorbeeld dak- en thuislozen, dementerende ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, vluchtelingen enz. Door mensen echt te ontmoeten, en hun verhaal te horen, verdwijnen bestaande vooroordelen vaak als sneeuw voor de zon.

M25 is afgeleid van Mattheüs, hoofdstuk 25 verzen 34-40, de werken van barmhartigheid. Dit is de passage uit de Bijbel waarin Jezus aangeeft hoe wij met andere mensen kunnen omgaan en elkaar kunnen helpen. Of je nou Christen, Moslim, Jood, Boeddhist of niet-gelovig bent. Iedereen kan meedoen en op die manier iets betekenen en iets goeds doen voor een ander.

Via M25 Rotterdam geven jongeren van 12 t/m 18 jaar een steuntje in de rug aan mensen die dat kunnen gebruiken. Het project wordt begeleid door vrijwilligers en ondersteund vanuit Stichting Mara en Samen 010.


De M25 activiteiten

Naast ontmoeting staat in M25 ook het ‘doen’ centraal. In maandelijkse M25 activiteiten (te vinden in de agenda) gaan de jongeren concreet met en voor de mensen die ze ontmoeten aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals knutselen of bingo spelen met ouderen, maaltijden uitdelen voor dak- en thuislozen en vluchtelingen, kaarten maken voor (ex-)gevangenen, de feestdagen vieren met mensen met een verstandelijke beperking en in het ziekenhuis en sporten met kwetsbare kinderen. Ook worden er verschillende sponsoracties georganiseerd, zoals boodschappen- en kledinginzamelingsacties of door geld in te zamelen met de verkoop van spullen. Eén van de grote sponsoracties die M25 Rotterdam heeft gedaan is het M25 CD project. Klik op de blauwe knop op de website om een M25 Rotterdam cd te kopen en zo een bijdrage te leveren aan een vakantieweek voor jongeren met hiv/aids.

Om de activiteiten te organiseren neemt M25 Rotterdam doorgaans contact op met instellingen en organisaties die zich inzetten voor mensen in onze stad die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld met de voedselbank, een opvanghuis voor dak- en thuislozen, het oude wijken pastoraat, een ziekenhuis of verzorgingshuis. We kijken dan hoe de jongeren een bijdrage kunnen leveren aan hun werk, door een concrete activiteit met hen voor te bereiden. Samen met mensen daar en met de M25 begeleiders gaan ze dan echt aan de slag als vrijwilliger. Zo kunnen ze zelf meemaken hoe belangrijk hun inzet voor anderen kan zijn. Voor een lijst van een aantal organisaties waar M25 Rotterdam zich inzet bekijk onze links pagina op de website.

Ter ontspanning en als dank voor de inzet van de jongeren en hun begeleiders worden er elk jaar ook een aantal groepsuitjes georganiseerd. Zo is er elk jaar in de zomervakantie een M25 Rotterdam Funday. Om een paar voorbeelden te noemen, in 2011 zijn ze gaan klimmen in Outdoor Valley en in 2012 zijn ze naar Duinrell geweest.


Voor en door jongeren

M25 Rotterdam wordt voor en door jongeren georganiseerd en door vrijwilligers ondersteund. Dus er is voldoende begeleiding, maar ook ruimte voor de ideeën en plannen van de jongeren zelf. De begeleiding is er vooral om te zorgen dat alles met de organisaties goed geregeld is. En dat de jongeren ook echt de taak aankunnen die van hen gevraagd wordt. Er wordt regelmatig met de jongeren gebrainstormd. De jongeren kunnen dan zelf meedenken over nieuwe activiteiten, de manier waarop dingen ter plekke worden aangepakt en wat hun bijdrage daarin kan zijn.


Word vrijwilliger!

Interesse gekregen en ben je tussen de 12 en 18 jaar? Meld je dan nu aan. Kijk op de Aanmelden pagina voor meer informatie of vul meteen jouw gegevens in op de Word lid! pagina.

Leer hoe goed en belangrijk het is om vrijwilligerswerk te doen. Vervul eventueel jouw maatschappelijke stage bij M25 Rotterdam en ontmoet nieuwe mensen. Ervaar zelf hoe leuk het kan zijn om jezelf samen met je leeftijdsgenoten op verschillende manieren in te zetten voor je medemens.

Ben je 19 jaar of ouder, dan kan je jezelf aanmelden als vrijwillige begeleider voor het project. Zie de Vacatures pagina voor meer informatie daarover.


Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief!
Ontvang rechtstreeks het laatste nieuws over M25 in jouw inbox. Met de aankondigingen van de vrijwilligerswerk activiteiten, M25 lounges, leuke evenementen en ander nieuws, blijf je op de hoogte over allerlei ontwikkelingen bij M25 Rotterdam. Meld je aan!

Klik hier om jezelf in te schrijven voor de nieuwsbrief.
 

Meer informatie

  • Geschiedenis
  • Organisaties
  • Met dank aan