Home Contact Sitemap

Geschiedenis

 

Het concept van M25 is in 2003 ontstaan in Delft, dat werd ontwikkeld door het Rooms-Katholieke  Stadsdiaconaat. M25 (spreek uit als Em-twentyfive) is afgeleid van Mattheüs, hoofdstuk 25, de werken van barmhartigheid. Dit is de passage uit de Bijbel waarin Jezus aangeeft hoe wij met andere mensen kunnen omgaan en elkaar kunnen helpen.
 
Geschiedenis M25
Het initiatief van Delft kwam al snel in de publiciteit. Diverse keren werd in de media aandacht aan M25 Delft gegeven. Zij presenteerden zich op de KRO-dag rond "Parochie en jongeren", werden enkele malen genomineerd voor de Diaconieprijs van het Dekenaat Delfslanden en wonnen in  2007 de prestigieuze Marga Klompéprijs.
Uiteraard bleef ook in het bisdom Rotterdam M25 niet onopgemerkt. Mgr. Van Luyn, die toen bisschop was van bisdom Rotterdam, was al snel erg enthousiast over deze bijzondere jongerengroep en besloot in 2007 dat het bisdom de oprichting van nieuwe M25-groepen zou gaan stimuleren en ondersteunen. Daartoe werd een projectgroep opgericht onder leiding van Charles Horsthuis, die toen medewerker was van de afdeling pastorale dienstverlening van het Bisdom Rotterdam.
Sindsdien zijn er vele andere M25 groepen ontstaan in het land, waaronder M25 Rotterdam in 2009.

Geschiedenis M25 Rotterdam
In 2009 startte M25 Rotterdam als proef onder de verantwoordelijkheid van Stichting Mara in samenwerking met drie Rotterdamse parochies:
-De Franciscus en Clara parochie (Rotterdam Noord).
-De Spaanstalige parochie La Sagrada Familia (Rotterdam Noord).
-De Kroatische Katholieke Missie in Nederland (Rotterdam Centrum).
Daar kwamen gedurende de jaren nog 4 parochies bij:
-De Parochie Heilige Drie-Eenheid (Rotterdam Zuid).
-De Kaapverdiaanse/Portugese parochie Onze Lieve Vrouw van de Vrede (Rotterdam West).
-De Parochie de Vier Evangelisten (Hillegersberg/Schiebroek).
-De parochie Maria en Johannes onder het Kruis (Rotterdam-Hoogvliet)
 
Sinds januari 2013 is M25 Rotterdam een oecumenisch project geworden in een samenwerkingsverband tussen Stichting Mara en haar collega organisatie Samen 010.

Het project is toen en nu nog steeds open voor iedereen om aan deel te nemen. Dus of je nou Katholiek of Protestants, gelovig of niet-gelovig bent, meehelpen in het project en op die manier  kwetsbare mensen in Rotterdam tot steun zijn kan altijd ongeacht jouw achtergrond.

Relevante informatie:

  • Bijbeltekst M25